Zapraszam na warsztaty dzikiej kuchni :-)
22 maja, godz.11 - Puszczykowo koło Poznania
https://www.facebook.com/events/284435911888551/
12 czerwca, godz.15 - Słone koło Zielonej Góry
https://www.facebook.com/events/1100809513309426/
Warsztaty trwają kilka godzin, najpierw idziemy w teren, poznajemy rośliny, niektórych próbujemy na miejscu, inne zbieramy... Potem wracamy, rozpalamy ognisko i gotujemy danie w kociołku, ale też coś na "zwykłej" kuchence gazowej, miksujemy dziki zielony koktajl, przyrządzamy surówkę... a potem jemy :-)
Koszt warsztatów to ok. 100 zł, dla studentów, młodzieży i całych rodzin taniej, dzieci za darmo.
Jeśli będą zainteresowane grupy w innych miastach (warsztaty dzikiej kuchni, warsztaty rozpoznawania roślin, warsztaty przyrodnicze dla dzieci/rodzinne), może uda się coś zorganizować - piszcie na martasitak@gmail.com :-)
A na zachętę - przepis na zielony koktajl, jaki robiliśmy wczoraj na warsztatach dzikiej kuchni w ramach Wioski Dziecięcej Muzeum Etnograficznym w Ochli:
15 młodych pokrzyw
5 pędów mięty
2 cytryny
3 banany
1 litr wody
opcjonalnie 2-3 łyżki cukru lub miodu
Wszystkie składniki zmieszać w dużym pojemniku i zmiksować blenderem "żyrafą". Jeśli ktoś nie lubi "fafołów", można przecedzić koktail przez sitko, ale z fafołami też jest dobre :-)
Fafoły- cudnie wygladały na zadowolonych dziecięcych ząbkach:)
OdpowiedzUsuń