sobota, 14 maja 2016

Dzika kuchnia w Ochli

Fotorelacja z warsztatów dzikiej kuchni w Muzeum Etnograficznym w Ochli - było super. Dwie grupy, pierwsza mniej liczna, druga - gdy ludzie podpatrzyli, co robimy - po prostu tłumna :-) Miejsce jest wymarzone do zbierania i gotowania dzikiego zielska - zróżnicowane, bogate w gatunki środowisko (las liściasty, żyzne przychacia i przypłocia, strumień i okolice, łąka...), no i sąsiedztwo pięknych, starych chat, pozwalające poczuć się jak na dawnej wsi... choć pewnie kiedyś kury, kaczki i wszelkie inne wiejskie stworzenie nie zostawiało przy chatach aż tyle smakowitej zieleni i na poszukiwania trzeba byłoby odejść parę kroków dalej.

Było tak:









Wszystkie zdjęcia: Wiesława Biernacka, bardzo dziękuję! :-)

Jeśli ktoś jeszcze chciałby wtajemniczyć się w sekrety dzikiej kuchni, zapraszam w najbliższym czasie na warsztaty dzikiej kuchni (w tym gotowanie na ogniu) w okolicach Zielonej Góry i Puszczykowa! Bardzo proszę o przekazanie tej informacji wszystkim potencjalnie zainteresowanym.

1 komentarz:

  1. A badania toksykologiczne gleby zrobione? Bo jak sąsiad robił niedawno opryski, to może być bardzo słabe eko. ;)

    OdpowiedzUsuń