0,5 kg ugotowanych i
pogniecionych ziemniaków (np. z wczorajszego obiadu)
2 jajka
4 łyżki sezamu
kilka cm kawałek pora
2-3 łyżki mąki z
ciecierzycy lub innej
2-3 łyżki domowego
twarogu
oliwa
sól, pieprz
ew. bułka tarta
Ziemniaki, jajka, sezam,
mąkę, twaróg dokładnie wymieszać. Por pokroić w półkrążki,
zrumienić na oliwie, dodać do masy. Posolić, doprawić pieprzem
(dość sporo). Formować kotleciki, powinny być miękkie, ale nie
rozpadać się i nie lepić za bardzo do rąk. Jeśli masa jest za
rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Piec ok. 30 minut w 180
st., aż się przyrumienią.
Do tego świetnie pasuje sos grzybowo-ziołowy:
garść suszonych grzybów
(borowików, podgrzybków...)
2 szklanki wody
2 łyżki śmietany
(niekoniecznie)
1-2 łyżki mąki
pszennej (razowej lub białej)
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego
tymianku
pół łyżeczki
suszonego koperku
sól, pieprz
Grzyby namoczyć
(niekoniecznie), pokroić lub połamać, ugotować w 1,5 szkl wody.
Śmietanę i mąkę rozrobić z przyprawami i ziołami w pozostałej
części wody, wlać do gotującego się wywaru, dokładnie
wymieszać. Na koniec dodać masło.
Zjedliśmy z surówką z selera, marchwi i jabłka.
Zrobione, zjedzone, świetne! :)
OdpowiedzUsuń