piątek, 1 marca 2013

Kotleciki ziemniaczane z sezamem

0,5 kg ugotowanych i pogniecionych ziemniaków (np. z wczorajszego obiadu)
2 jajka
4 łyżki sezamu
kilka cm kawałek pora
2-3 łyżki mąki z ciecierzycy lub innej
2-3 łyżki domowego twarogu
oliwa
sól, pieprz
ew. bułka tarta

Ziemniaki, jajka, sezam, mąkę, twaróg dokładnie wymieszać. Por pokroić w półkrążki, zrumienić na oliwie, dodać do masy. Posolić, doprawić pieprzem (dość sporo). Formować kotleciki, powinny być miękkie, ale nie rozpadać się i nie lepić za bardzo do rąk. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Piec ok. 30 minut w 180 st., aż się przyrumienią.

Do tego świetnie pasuje sos grzybowo-ziołowy:

garść suszonych grzybów (borowików, podgrzybków...)
2 szklanki wody
2 łyżki śmietany (niekoniecznie)
1-2 łyżki mąki pszennej (razowej lub białej)
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego koperku
sól, pieprz

Grzyby namoczyć (niekoniecznie), pokroić lub połamać, ugotować w 1,5 szkl wody. Śmietanę i mąkę rozrobić z przyprawami i ziołami w pozostałej części wody, wlać do gotującego się wywaru, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło.

Zjedliśmy z surówką z selera, marchwi i jabłka.



1 komentarz: