kilka garści majowej pokrzywy
kilka ugotowanych ziemniaków
2 jajka
pół szklanki mleka
bułka tarta
mąka pszenna razowa
sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany
oliwa
Pokrzywę z mlekiem i ziemniakami zmiksować. Dodać jajka, przyprawy, wymieszać, zagęścić mąką razową i bułką tartą do gęstości ciasta na placki ziemniaczane. Smażyć na oliwie.
Można też zapewne upiec w piekarniku, wówczas ciasto gęstsze, a oliwa w środku.
Jak na coś zrobionego z pokrzywy (która nie jest moim ulubionym zielskiem), są naprawdę niezłe ;-)
A w ogóle to maj. Można piec chlebek na ognisku...
...robić ciasto z błota...
...łowić ślimaki i zdechłe dżdżownice w oczku wodnym...
...pleść wianki...
...i w ogóle cieszyć się wiosną :-)
koza rewelo, placki pyszne
OdpowiedzUsuńStaś Beatkę udekorował swoim wiankiem, czy dostała własny?
OdpowiedzUsuńO plackach z pokrzywą też myślałam, ale z surowych ziemniaków. :)
świetny portret kozy ;)
OdpowiedzUsuń