Co jest fajnego w daniach z wolnowara? Mają intensywny smak, który znika w tradycyjnym gotowaniu. Mają konsystencję, która często gubi się w duszeniu z mieszaniem. Świetnie się w nim piecze warzywa, np. ziemniaki.
Do tej pory robiłam w nim głównie dania obiadowe, ostatnio popełniłam jednak konfiturę wiśniową, zwaną u nas powidłami wiśniowymi w odróżnieniu od innej konfitury, robionej innym sposobem.
Ale najpierw mój wspaniały wynalazek wolnowarowy, czyli kapusta z ziemniakami. Danie proste jak... kapusta z ziemniakami, a z tego co wiem, ludzie się w niej zakochują. Można zrobić też w zwykłym garnku, no ale wtedy trzeba wlać trochę wody, trzeba mieszać, pilnować żeby nie przywarło itp. W wolnowarze nie trzeba nic i to również jego wielka zaleta. Trzeba tylko wcześniej zacząć.
KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI
1 nieduża kapusta
1 kg ziemniaków
1-2 cebule
przecier pomidorowy lub prawdziwe pomidory
oliwa z oliwek lub inny olej
sól, pieprz, ew. kminek, zioła i inne przyprawy wg gustu.
Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w plastry lub ósemki. Wrzucić do wolnowara, polać olejem, nastawić na high jeśli mamy mało czasu albo na low, jeśli nastawiamy np. na noc. Ja robię zwykle na high i wtedy trwa to jakieś 3 godziny. Podsmażamy cebulkę (można dodać ją też wcześniej razem z kapustą i ziemniakami, ale cebulka z wolnowara ma dość specyficzny smak, w tym przypadku wolę podsmażyć), dodajemy, do tego przecier lub pomidory, przyprawy, mieszamy, przykrywamy i jeszcze z pół godziny zostawiamy, żeby się przegryzło.
O konfiturze następnym razem, bo burza przyszła i trzeba wyłączyć kompa.
Te ogórki jakieś blade. Wyglądają, jakby były trzymane w lodówce :-) Stary problem autorów filmików reklamowych: najtrudniej na świecie fotografuje się dania na talerzu...
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńA jak się piecze te ziemniaki w wolnowarze? Na sucho, w mundurkach?
Na sucho. W mundurkach albo bez.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, już nabrałam ochoty na taki wolnowar, jak samo się wszystko w nim gotuje :-)
OdpowiedzUsuń